Katselukerrat viime kuussa

Ohjeita:

Listataan tähän reseptejä onnistumisista.


Chilisuklaa kastike:

1-3 chiliä (Ravittia tuli laitettua, eli kaupan perus punaista)
1 kasvisliemikuutiota tms
2 kourallista fazer tumma suklaa paperi karkkeja(käy kyllä muukin suklaa)
2 dl kermaa
öljyä

Kuullotetaan öljyssä pilkotut chilit. Heitetään kasvisliemikuutio mukaan. Kun kuutio sulanut, aletaan heitellä suklaata sekaan. Kannattaavähennellä lämpöä hieman, ettei kärähdä.  Suklaiden jälkeen kermat sekaan ja kiehautus. Tämän jälkeen maistellaan suolaisuus makeus suhde ja saa myös lisäillä muita mausteita jos siltä tuntuu.
Mikäli alkaa tuntua maistelussa liikaa tulisuutta, niin kannattaa noukkia pois pilkotut chilit kastikkeesta, kun ei se kastike ainakaan miedonnut jos chilit jättää. Jos silti vielä liian tulista, niin lisä kerma korjaa paljon tilannetta.
Toimi hyvin ainakin kalkkunan kanssa. :)


Chiliöljy:


½ litra öljyä
Inkivääriä
reilusti kuivattu chiliä
2 tuoretta chiliä koristeeksi

Öljy kattilaan ja sekaan raastetun inkiväärin mehu. Eli raastetaan inkivääriä ja sitten vain raaste käteen ja puristetaan mehut öljyn sekaan. Kuivattu chili murskana sekaan ja keitetään, niin että alkaa kuplia. Tämän jälkeen jäähdytys ja pulloon siirto. Öljyn pullotus ja jäähtyneen öljyn sekaan koristechilit. Chileihin on hyvä tehdä muutama reikä, jotta uppoavat paremmin.


Jotain habaneroista:

2 rkl öljyä(freesaukseen)
n. 20 habaneroa
3 pientä sipulia
1 keskikokoinen peruna
1 valkosipuli(noin 10 kynttä)
2 tl chipotle maustetta
500g omenahilloa
2,5 dl omenaviinietikkaa
1 dl appelsiinimehua4 rkl merisuolaa(tulee aika suolaista)

Freesaillaan pilkotut habanerot, sipulit ja perunat. Lisäillään pilkotut valkosipulit, sekä chipotlemauste. Freesataan vähän lisää. Lisätään loput aineet, lukuunottamatta suolaa. Keitellään perunat kypsäksi. Lopetetaan keittely ja lisätään suola. Sauvasekoittimella soseeksi ja purkitetaan uunissa(150C) kuumennettuihin purkkeihin ja suljetaan keitetyillä kansilla.
Sopii hyvin mausteeksi, ei tarvi paljoa kun on vahvaa ja suolaista. Etikka leikkaa tulisuuden, jotta ei jää pitkäksi aikaa polttelemaan.


Säilöntä liemeen:

Chilejä litran verran
2,5 desiä sokeria
2,5 desiä vettä
2,5 desiä etikkaa (voi olla vaikka desi omenaviinietikkaa ja loput väkiviinaetikkaa)

Pilkotut chilit + muut ainekset kattilaan. Kun alkaa kiehua, voi nostaa melkein heti jäähtymään. Sitten
purkitetaan uunissa(150C) kuumennettuihin purkkeihin ja suljetaan keitetyillä kansilla.
Kuukauden verran kun antaa jääkaapissa tekeytyä, niin kyllä on hyviä.
Jos sattuu olemaan värikkäitä chilejä ja haluaa säilyttää chilien värit, niin voi keittää pelkän liemen ja kaataa purkkiin pilkottujen chilien päälle. Värit säilyy paremmin, mutta säilyvyys siitä kärsii hieman.


Sriracha kastike:
n. 700 g chiliä
5 valkosipulinkynttä
1 dl omenaviinietikkaa
2 rkl tomaattisosetta
2 rkl hunajaa
1 rkl kalakastiketta
1 tl suolaa

Määrät on noin arvoja. Ihan ei löytynyt 700g chiliä tekovaiheesssa ja valkosipuliakin tais mennä reilusti. Ainekset siis tehosekoittimeen(chilit ja valkosipulit voi ensin pieniä veitsellä). Tasainen sose sitten kattilaan ja kiehauta 10 min. Sen jälkeen laitoin soseen jääpalamuottiin ja pakkaseen, sieltä on sitten helppo annostella ruuan sekaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti